FESTIVALUL DE ARTE

Introducere

Festivalul de Arte (Festival 4 Arts) Academica aduce, în premieră, producția de operă, cu „Bastien și Bastienne” de W. A. Mozart, sub conducerea maestrei Silvia Voinea și producția de operetă, cu „O noapte la Veneția” de Johann Strauss, sub conducerea muzicală a maestrului Adrian Suciu (Salzburg, Austria), pe scena Casei de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina.

Beneficii pentru cursanti

Scopul principal al Festivalului de Arte Academica este realizarea „trecerii” tinerilor artiști de la stadiul de „student” la cel de „profesionist al scenei”. Mulțumită unei generoase donații, acest proiect se va realiza cu orchestră, regie artistică, decoruri, lumini, deci ca un spectacol cu profesioniști. Organizatorii își rezervă drepturile de a realiza o filmare video profesională a întregului spectacol pe care o va oferi pe suport DVD tuturor protagoniștilor.

Practic, proiectul este menit să ajute tineri soliști (elevi în anii terminali de liceu, studenți, masteranzi și proaspăt absolvenți) să obțină experiență scenică, să învețe un rol complet, să interacționeze cu echipa, cu regizorul și dirijorul într-un mediu care simulează într-o manieră exactă modul de lucru al marilor teatre de operă și operetă. Soliștii vor fi acompaniați de orchestră, beneficiind astfel de oportunitatea de a își îmbunătăți tehnica și disciplina interpretativă. Ei vor lucra sub îndrumarea dirijorului – maestrul Adrian Suciu (Austria) și a regizorului – maestrul Mihai Bisericanu, iar pregătirea și rafinarea rolului se va face sub îndrumarea doamnei Conf. Univ. Dr. Claudia Codreanu.

Oferim, astfel, o oportunitate unică pentru tinerii soliști și actori de a lucra într-o producție bine organizată, pusă în scenă (decoruri, costume, lumini, orchestră profesională), pe perioada a 11 zile petrecute în Câmpina și bucurându-se de o experiență minunată.

Participarea la acest proiect presupune stagii de pregătire împreună (repetiții de scenă, repetiții muzicale, repetiții cu orchestra, spectacole) totul integrat în cadrul Masterclass. Teatrul muzical este mediul ideal unde se întâlnește arta dramatică cu muzica, vocea cu instrumentele, imaginea cu sunetul. Genul de operetă, adesea subapreciat, reprezintă mediu ideal pentru exersarea aptitudinilor deopotrivă vocale și actoricești, prin jocul de scenă extrem de viu si pretențios, prin alternarea muzicii cu dialoguri.

Producția de operetă la Festivalul de Arte Academica va avea două distribuții. Spectacolul va fi cântat în limba germană, iar dialogurile vor fi în limba română.

Selectia pentru rolurile principale

Selecția pentru rolurile principale din opereta „O noapte la Veneția”, se realizează până pe 16 martie 2020. Pentru aceasta, candidații trebuie să trimită o înregistrare video recentă cu 2 arii (pentru cântăreți) și un poem (pentru cântăreți și actori) și dovada plății taxei de selecție de 50 lei la email: festivaluldearte@gmail.com până în 1.03.2020. Răspunsurile la selecție se vor primi prin email în data de 16.03.2020.

Taxele pentru Masterclass Opereta

Taxa pentru Festivalul de Arte Academica – Masterclass Opereta (canto și teatru) este de 1200 lei. În aceasta sunt incluse orele de studiu cu corepetitor, cu profesorul de canto, repetițiile cu orchestra și îndrumarea regizorului din perioada 21-31 august 2020. Tot în această sumă intră și DVD-ul cu spectacolul din finalul perioadei și diploma de absolvire a Masterclass-ului. Tinerii selectați pentru producția de operetă la Festivalul de Arte Academica, vor achita 200 de lei în maxim 14 zile de la data emailului în care le-a fost comunicată admiterea în producție. Restul de 1000 de lei din taxa pentru Masterclass poate fi plătită în rate, câte 250 de lei/lună, în fiecare lună din aprilie până în iulie inclusiv. Dacă plata taxei se face integral în luna aprilie, atunci cursantul beneficiază de o reducere de 20%. Taxa nu include cheltuielile de cazare și mâncare ale cursanților.

Cursanții care aplică pentru cor vor achita o taxă de curs de 400 lei. Aceștia pot fi elevi ai liceelor de muzică de la clasa a V-a până în clasa a XII-a.

Instrumentiștii care participă la cursurile de măiestrie ale Festivalului de Arte Junior 26 iunie – 3 iulie 2020 și sunt selectați în această perioadă ca fiind cei mai performanți, vor fi invitați la Festivalul de Arte Academica 21-31 august 2020 fără achitarea vreunei taxe de curs. Aceștia vor trebui să-și achite cheltuielile de cazare și mâncare.

Plata se va face în contul organizatorului Best Bridge Services SRL deschis la ING Bank, Bucureşti, IBAN:  RO22INGB0000999903782351.

Stagii de repetitie

Tinerii selectați pentru Festivalul de Arte Academica – Masterclass Opereta vor fi convocați la un prim stagiu de repetiții în vacanța de Paști 2020. Un al doilea stagiu de pregătire va avea loc pe perioada Festivalului de Arte Junior 26 iunie – 3 iulie 2020, la Câmpina, unde cursanții își vor achita numai costurile cu cazarea și mâncarea. Neparticiparea la stagiile de repetiții atrage excluderea din proiect a participantului respectiv fără restituirea taxei de participare.

Dorim ca primul stagiu de repetiții să se desfășoare la Salzburg. Pentru această deplasare, fiecare participant trebuie să aloce în jur de 1500 lei (300 euro) pentru transport, cazare, mâncare. Dacă cei selectați nu își vor permite deplasarea, primul stagiu de repetiții se va desfășura în București.

Masterclass Acompaniament

În cadrul Festivalului de Arte Academica – Masterclass Opereta oferim Masterclass Acompaniament pentru elevii/studentii care participă la cursurile de măiestrie din cadrul Festivalului de Arte Junior, 26 iunie – 3 iulie 2020. La sfârșitul acestei perioade vor fi aleși 2 dintre cei mai performanți pianiști ca si corepetitori ai productiei de operetă. Pentru a intra în selecție, pianiștii care își doresc să devină corepetitori în producția de operetă trebuie stăpânească partitura redusă a operetei până la sfârșitul cursurilor din cadrul Festivalului de Arte Junior 26 iunie – 3 iulie 2020. Partitura trebuie solicitată prin email: festivaluldearte@gmail.com și va fi oferită numai după ce se face dovada achitării taxei de curs pentru Festivalul de Arte Junior 26 iunie – 3 iulie 2020, profesor Adrian Suciu. Pentru Masterclass Acompaniament nu se solicită taxă de curs, participanții își vor plăti costurile legate de cazare și mâncare pe întreaga perioadă.

Despre opereta „O noapte la Venetia”

Capodopera regelui valsului vienez Johann Strauss (fiul) „O noapte la Veneția” este ooperetă în trei acte. Libretul scris de F. Zell și Richard Genée este bazat pe „Le Château Trompette” de Eugène Cormon și Richard Genée. Povestea romantică comică prezintă încurcături create din cauza unor planuri de înșelăciune, în care identitatea personajelor este greșit înțeleasă.

Piesa a avut premiera în 1883 la Berlin și apoi la Viena. Este una dintre cele mai cunoscute trei opere scenice ale lui Strauss, jucată cu mare succes în New York, Londra, în toate marile centre culturale și adaptată pentru film.

Sinopsis

Carnavalul de la Veneția și un bal mascat reprezintă contextul comediei în care planurile de trădare în dragoste sunt dejucate. Ducele de Urbino, un cuceritor lipsit de scrupule, și-a propus s-o cucerească pe Barbara, soția unui senator local, Bartolomeo Delacqua. Senatorul angajează un gondolier pentru a-și îndepărta soția de ochii prădători ai ducelui. Aceasta, însă, își propune să fugă cu iubitul ei, nepotul soțului, Enrico. Complicele ducelui, Caramello, plătește gondolierul pentru a-i lua locul și a o duce pe soția senatorului direct la duce. Nu știe, însă, că în locul Barbarei se află propria iubită neglijată, Annina. Bartolomeo Delacqua ajunge la bal cu „Barbara” la braț, de data aceasta în persoana bucătăresei Ciboletta. Cu această ultimă confuzie, înșelăciunile protagoniștilor se dezvăluie și farsa este completă.

Rolurile principale în opereta „O noapte la Veneția”

Rolurile sunt:

  • Barbara Delaqua (Soprana lirica)
  • Contele Guido de Urbino (Tenor)
  • Annina, fiica de pescar, iubita lui Caramello (Soprana lirico coloratura)
  • Caramello, barbierul de curte (Tenor)
  • Pappacoda, bucatar de macaroane (Bariton)
  • Senatorul Bartolomeo Delaqua, sotul Barbarei (Bas)
  • Ciboletta, servitoarea fam. Delaqua (Alto)
  • Agricola Barbaruccio (Alto)
  • Un Herold (Bariton)
  • Sase sotii ale senatorilor (Soprane si Alto)
  • Senator Barbaruccio (Actor)
  • Senator Testaccio (Actor)
  • Constantina Testaccio, sotia seantorului (Actrita)

Cor și diverse roluri de figuranți

Programul spectacolelor

Spectacolele din Festivalul de Arte Academica – Masterclass Opereta și Acompaniament vor fi prezentate publicului la finalul perioadei. Funcție de oferte și negocierea cu instituții gazdă, producția va putea merge eventual în turneu în țară și străinătate.

Dorim crearea unei tradiții noi în orașul Câmpina și dezvoltarea unei mici stagiuni de vară cu producție de operă și operetă, concerte vocal simfonice și camerale în biserica Sf. Anton de Padova și la Casa de Cultură „Geo Bogza”.

Anulari

Regretăm că taxele de participare nu sunt rambursabile și, prin urmare, participanții sunt îndrumați să-și programeze corespunzător timpul. Taxele sunt rambursate integral numai în cazul în care proiectul este anulat de către organizatori.

Alte informatii

Putem oferi indicații despre pensiuni în Câmpina numai prin email sau la telefon persoanelor care ne fac această solicitare.

Pentru mai multe informații despre acest formidabil proiect, vă rugăm să ne contactați prin email: festivaluldearte@gmail.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *